Profiel

GÖZDE

Wie gaf een jaar geleden meer dan 5 cent voor de techniekcarrière van Gözde?  Klein, in meerdere opzichten. Onopvallend, onzichtbaar... Yup, ing. afgestudeerd, maar inmiddels 5 jaar bij de Appie achter de kassa...

GOZDE

Bij Ingenieurs-op-Zuid heeft ze meer dan laten zien wat ze waard is. Die power! Haar ontwikkeling richting zelfbewust en competent ingenieur! Wij met de hand bij de rem om te voorkomen dat ze doorslaat in overmatig werken. Haar drive om te laten zien dat ze het waard is. En of! Al na 4 maanden kreeg Gözde haar vast contract, als vanzelfsprekend. Want ze 'mocht' ook niet meer weg, werd geclaimd door projectleider-directeur Hans. 'n Goeie is immers bij alle collega's welkom.

Een week terug kreeg Gözde frituurvet in haar oog. Een ongelukkig thuisongeluk. Eerste hulp. Hoornvlies beschadigd.
Van 't wazig kijken niet eens goed kunnen lopen... En toch maandagochtend vroeg op kantoor, 'want die tekening moet af!'
Gözde liet zich amper naar huis sturen. Dat nam de overredingskracht van drie collega's. Chapeau, Gözde, voor je inzet. En nu is het tijd even aan jezelf te denken.

Mustapha Hammouchi: “Het is een eerlijke kans, maar je moet hem wel zelf pakken”

Mijn naam is Mustapha Hammouchi. Na bijna vijf jaar Rotterdam Engineering (RE) maak ik nu de overstap naar Ingenieurs-op-Zuid (IopZ). Ooit begonnen als tekenaar-constructeur, leerde ik de fijne kneepjes van het vak. Elastische delen, bochten, je leert overal mee werken. Ik werkte toen met een engineer die mijn tekeningen technisch doorrekende en een projectleider die de gesprekken voerde met de opdrachtgever. RE is een platte organisatie, zonder managers: bij ons ga je als tekenaar dan ook met je projectleider mee naar de klant of andere stakeholders binnen een project. Op een gegeven moment wilde ik meer en gaf ik bij Yvo, destijds mijn projectleider, aan: kan ik dit project (een kleine opdracht voor Nuon) niet zelfstandig doen? Dat kon en zo groei je binnen RE eigenlijk als vanzelf door. Die bedrijfsfilosofie van RE nemen we mee naar IopZ. Bij IopZwil ik de rol van projectleider verder waar gaan maken, ze hebben mij hier het gevoel gegeven dat ik dat kan.

ZuidLoont_Mustapha

Mijn eerste jaren hier bij RE was dat namelijk anders. Ik ben van mezelf onzeker en een beetje een teruggetrokken persoon. Het duurde even voordat ik ook hier loskwam. Belangrijk daarin was de coaching. We hebben hier coaching gehad van Harm, in die sessies ben ik een aantal keer mezelf tegengekomen. Zo deden we een casus voor Nuon, waarbij we in twee dagen resultaat moesten opleveren, ik was bij de start projectleider omdat ik de contactpersoon en de werkmethode tussen RE en Nuon goed kende. Gaandeweg gaf iemand uit de groep aan dat hij graag die rol op zich zou nemen, hij was wat uitbundiger en kreeg zo in de dezelfde ronde het projectleiderschap toegewezen. Ik liet dit toen gebeuren, met het idee: als hij dat graag wil, dan doen we het maar zo. Later in de evaluatie kwam ik daarop terug door aan te geven dat ik het gevoel had dat het projectleiderschap van me was afgenomen en werd de vraag gesteld: ‘Waarom heb je daar toen niets van gezegd?’ Op dat moment begon de coach erdoorheen te praten en zei ik: ‘Nou moet je effe stil zijn want nu ben ik aan het woord.’ Zowel Yvo als Harm schoten in de lach en zei Harm: ‘Kijk, zo wil ik het horen.’ Zo kwam het besef dat ik te vaak en te snel een stap terug deed, misschien wel omdat ik soms dacht dat ik het dan niet helemaal goed deed. Het gekke was: ik werd een heel ander persoon op mijn werk, het zat er wel, maar ik had tot dan toe moeite om het uit te dragen.

Die onzekerheid zat eigenlijk altijd al in me, ook gedurende mijn studie, basis- en middelbare school. Mijn ouders zijn van Marokkaanse komaf, ik ben opgegroeid met veel familie om me heen: ooms, tantes, neven en nichten. Als ik kijk naar mijn familie dan zijn de meesten hoger opgeleid; ik zag die anderen altijd wel als voorbeeld. In die omgeving zeiden we alles tegen elkaar en trok je je aan de ander op. Dat gevoel vond ik terug bij RE en neem ik mee naar IopZ. Mede daarom zou ik tegen jong technisch talent op Zuid willen zeggen:

“IopZ is niet alleen een kans, het is een eerlijke kans, maar je moet hem wel zelf pakken.”

Toen ik afstudeerde heb ik eigenlijk vrij snel een baan gevonden, ik heb wel 300 brieven geschreven voordat ik Stijn (directeur RE en IopZ) tegen het lijf liep. Maar dat had ik ervoor over, ik had een papiertje gehaald en vervolgens wil je daar iets mee. Ik heb nu een huis kunnen kopen, deze baan geeft me zekerheid, ik kan kopen wat ik wil en doen wat ik leuk vind, maar minstens zo belangrijk: ik voel me hier goed omdat ik beoordeeld word op mijn persoonlijke kwaliteiten en het werk dat ik lever. Ik maak nu de overstap van RE naar IopZ omdat ik anderen dezelfde kans wil bieden die ik gehad heb. Weet tegelijkertijd dat je ervoor moet gaan, want je wordt hier op dezelfde manier in het diepe gegooid.

Wil jij, net als Mustapha, ook in het diepe springen en een echte kans voor jezelf maken? Neem dan contact op met Ondernemershuis-op-Zuid.

Zuid

Ik ben Rotterdammer. Eén jaar gewoond en toen afgevoerd naar Gouda. Sinds 2000 terug om te blijven. In de tussentijd ingenieur geworden en begonnen met werken.

10 jaar geleden ben ik daarmee gestopt, om mijn hart te volgen. 10 jaar geleden ben ik Rotterdam Engineering begonnen. Nu met z’n allen 70 sterk en van ons.

Al 15 jaar sluimert het in m'n kop dat ik mij wil inzetten voor Rotterdam, voor Zuid. Dat gebeurt niet vanzelf. Rotterdam Engineering is wel multicultureel maar geen afspiegeling van Rotterdam. Dus ben ik Ingenieurs-op-Zuid begonnen. Om uit Rotterdam de technische potentie te halen die er in zit. Veel mensen met afstand tot de arbeidsmarkt én met potentie én een tekort aan technici: daarin ligt 'n match.

Waarom Zuid? Zuid, daar komt mijn bloed vandaan. Mijn overgrootopa is van Zuid, knoestige man die met grote sigaar zijn kanarie zat te zieken. Die kanarie heeft hem overleefd. Thuis op Zuid bij pa en ma kreeg oma Herma, want Herman zat tewerkgesteld in Duitsland. Mijn moeder heeft op Zuid de Thuiszorg overleefd. Ikzelf ’n blauwe maandag in de zorg op Zuid.

Zuid heeft potentie. Zuid is een uitdaging. Zuid kan beter. Zuid moet beter.

In Noord heb ik laten zien wie ik ben: ondernemer. Ik snap technische dienstverlening, ik snap dienstverlening. Ik doorzie hoe ik mensen op een mooie manier kan laten samenwerken, in hun kracht kan zetten.

Ik kan voorbij lopen aan Zuid. Elders uitpakken en euro’s maken. Zonde. Dan loop ik wie ik ben voorbij. Dus geef ik mezelf weg op Zuid. Kom maar halen. Doe maar mee. Doe mee!

Ingenieurs-op-Zuid wordt Ondernemershuis-op-Zuid.

Heb jij een ondernemersdroom en wil je hier 100% voor gaan? Ik daag je uit om perspectief te scheppen op Zuid. Steek je nek uit. Pak je verantwoordelijkheid. Samen aan de slag. Keihard centen verdienen, op eigen kracht.

Geven we Rotterdam Zuid perspectief.

Zuid loont.

 

ZL_StijnVanLeeuwen_blogZuid