DE GROOTSTE UITDAGINGEN VOOR STARTENDE ONDERNEMERS

Als je aan je eigen zaak begint, zijn er altijd hordes die je moet nemen. Voor iedereen zijn deze hordes anders. Misschien kijk je op tegen de onvermijdelijke papierwinkel. Krijg je het benauwd bij het idee dat je personeel moet aansturen. Weet je niet hoe je aan nieuwe klanten komt. Heb je wel een idee voor de dienst die je wilt aanbieden, maar niet hoe je ermee kunt verdienen. Heb je wel een goed idee voor een stoer logo, maar weet je niet zo goed hoe je je zaak op de kaart kunt zetten. Kortom, uitdagingen te over. In deze blogpost aandacht voor het kunnen nemen van stappen om te kunnen ondernemen en groeien.

ZuidLoont_20170225_Ondernemersuitdagingen

MET STIP OP 1: ACHTERLATEN WAT JE HAD

Met stip op 1: het achterlaten wat je had. Of dat nu een voltijds- of deeltijdbaan is, of dat je 'in between jobs' zit. Een mens went snel aan wat hij heeft (of niet heeft). Het doorbreken van je huidige situatie is een uitdaging, hoe je er ook voor staat. Wanneer je een vaste baan hebt waarmee je best goed verdient, kan het best spannend zijn om dit op te geven voor een bestaan als ondernemer, zonder garanties. Soms kan het zo spannend zijn, dat je misschien zelfs bereid bent voor een niet-zo-leuke baas te blijven werken, omwille van zekerheid.

En als je zoekende bent, kan het net zo spannend zijn om voor ondernemerschap te kiezen, want lang niet altijd is er sprake van een spaarrekening waar je op kunt teren, tijdens je zoektocht naar je eerste klanten.

Herken je hier iets van? Stel jezelf dan deze vraag: wat als het nu WEL lukt wat je van plan bent met je eigen zaak? Wat als er een manier is om er WEL voor de volle 100% voor te gaan? Zou je dan liever willen blijven zitten in je huidige situatie? Of zou je in het diepe willen springen? Wat je ook kiest: als je blijft doen wat je deed, krijg je wat je al had. Aan jou de keuze. Blijf je waar je zit, of omarm je verandering?

UITDAGING NR. 2: FINANCIERING

Als je een zaak start, werk je ernaar toe dat dit geld oplevert omdat je klanten bedient. Maar vaak vergt een eigen zaak ook investering. In tijd en/of geld. Dat kan je weerhouden van het starten van een zaak. Hartstikke jammer, want misschien loopt de wereld een geweldige dienst mis. Omdat jij geen mogelijkheid zag je zaak gefinancierd te krijgen. Er zijn verschillende manieren om aan financiering te komen voor je plan. Misschien heb je de veel bewandelde paden al eerder gekozen (investering vragen bij een bank bijvoorbeeld, of een microkrediet). Ook Ondernemershuis-op-Zuid helpt ondernemers op weg met een investering. Deze investering is echter nooit alleen financieel; wij werken met experts die jou ook op andere vlakken kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld in persoonlijke performance, in het ontwikkelen van een passend businessmodel, of anderszins.

DE BRONZEN PLAK IS VOOR: PERSONEEL

Een oud Chinees gezegde luidt: "Ik wens je veel personeel." Als iemand dat tegen je zegt, is dat meestal niet positief bedoeld. Omdat veel mensen bij het woord 'personeel' aan zorgen denken. Maar zo hoeft het voor jou niet te zijn. Natuurlijk, als je een bedrijf start en je wilt graag groeien, dan betekent dat ook dat je niet al het werk alleen kunt blijven doen, tot in lengte van dagen. De werkwijze die Ondernemershuis-op-Zuid hanteert, gaat uit van de groei van mensen tot zelfstandig werkende professionals. Iedereen draagt zijn steentje bij en verdient voor de zaak. Goede professionals bouwen een gezond bedrijf. En in je eentje kom je misschien heel ver, maar groei je nooit voorbij je eigen beperkingen. En eerlijk is eerlijk: die heeft iedereen. En dat is niets om je voor te schamen. Samen kun je meer bereiken.

Als je kiest voor het aannemen van personeel, is het niet genoeg om 'gewoon' zo snel mogelijk vacatures te vervullen. Je wilt geen personeel, maar medewerkers. Dus moet het absoluut de juiste persoon zijn. Ook moet je kijken naar wat de kosten zijn, en hoe je de communicatie onderling voor ogen hebt. En je moet kijken of het complete team goed werkt in de samenstelling die je voor ogen hebt. Ondernemershuis-op-Zuid heeft vaker met dit bijltje gehakt, en kan je helpen met goed advies over het samenstellen van jouw dream team.

UITDAGING 4: ONZEKERHEID OVER JE ONDERNEMERSCAPACITEITEN

Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal zo onze zekerheden en onzekerheden. De een is beter in communiceren met klanten en verkopen, de ander is beter in het verbeteren van diensten. Geeft niets! Je kunt je eigen vaardigheden altijd verbeteren. En wat jij niet goed (genoeg) kunt... daar kun je iemand anders voor inschakelen. De eerste ondernemer die goed is in alles moeten wij nog tegenkomen.

HOE JE VANDAAG KUNT BEGINNEN MET HET OVERWINNEN VAN DEZE UITDAGINGEN - ZODAT Jij KUNT DOORBREKEN

Nu kun je deze uitdagingen zelf aangaan, maar je kunt ook hulp zoeken. Is helemaal niets mis mee. Wie zegt dat je als ondernemer alles alleen zou moeten uitzoeken? Er is zoveel expertise beschikbaar. Heb jij een concreet plan om een eigen zaak op te zetten op Rotterdam Zuid? Dan willen wij graag kennis met je maken. Wist je dat wij met ondernemers werken die ook met deze uitdagingen zaten? En dat zij nu fiks aan het bouwen zijn aan iets moois, en hun zaak laten groeien? En dat wij in hen investeren?

Als jij ook plannen hebt om voor jezelf te beginnen, en je wilt eens sparren over de mogelijkheden, voel je dan vrij om contact met ons op te nemen. We horen graag over je plannen en denken met plezier met je mee.