ONDERNEMER BEN JE NOOIT ALLEEN

Ondernemer ben je nooit alleen.jpg

Heb je wel ‘s in de spiegel gekeken? Echt gekeken? Echt? En wat zie je dan? Hoe ver kom je in wat je ziet? Besef je wie kijkt. Zender en ontvanger zijn één. Dat ben jij. In je eentje. Dus hoe ver kom je in wat je ziet? Hoeveel inzicht weet jij jezelf te geven? In je uppie. In dat opzicht zijn de meeste mensen te dom om te poepen. Inclusief ikzelf. Naar mijn bescheiden mening :-) 

Ondernemen is leren van fouten maken en dán, dáárdoor succesvol worden. Falen is vaak ‘in your face’. Falen geeft de gemiddelde boerenlul, dus grofweg iedereen, ‘iets van een onprettig gevoeletje’. Stap twee is hoe je omgaat met ‘onprettig’... Ontken je, naar buiten toe of zelfs voor jezelf? Ga je dan ramhard oogkleppen op door of stop je ‘gewoon’ stilletjes? Ga je ‘gewoon’ iets anders doen? Wat gelijk staat aan ‘oogkleppen in andere richting’. Of, of, ga je heel misschien bij jezelf te rade? En ga je ‘s uitgebreid zitten kauwen op je falen. Oorzaak, gevolg, consequenties, nog ‘n keer kauwen... Grofweg iedere boerenlul vindt van zichzelf dat laatste. Vindt zichzelf behoorlijk ‘analytisch’. Sommigen weten zelfs het woord introspectie nog te vinden. Supertof... En dan? Écht leren van je fouten lúkt je gewoon niet in je eentje.

Zelf dacht ik dat tien jaar zelfstandig ondernemen heel stevig had bijgedragen aan persoonlijke ontwikkeling. Ja, waar, in brede zin. En ook: eenzijdig zakelijk. Auw... pijnlijke gewaarwording...

Iedere succesvolle ondernemer is niet alleen. Heeft tenminste één maat die voldoende anders is om er écht iets aan te hebben. Of bouwt aan een eigen team van harde Harries die zelf óók ‘n grote bek mogen en móeten hebben. Om te compenseren voor alles waar de ondernemert zelf gewoon echt rúk in is.

Zo’n team kost tijd. Ook daarin maak je fouten, kies je verkeerd, ben je weer bij af... Startups hebben die tijd niet. Niet de tijd te bouwen aan ‘n team om voor zichzelf te compenseren. En nee... Papa, mama, beste vrienden zíjn niet dat team...

Wij hebben gouwen regels. Met ‘n donkere rand. Da’s de aanslag van ouwe, eerder gemaakte fouten. Onze fouten. Één van die regels: Één is geen. Geen startups met iemand in z’n uppie. Tenminste twee even volwaardig fulltime plus in de zaak.

Wie ben ik om in m’n eentje ‘n succes te zijn? En wie ben jij dan?