GÖZDE

Wie gaf een jaar geleden meer dan 5 cent voor de techniekcarrière van Gözde?  Klein, in meerdere opzichten. Onopvallend, onzichtbaar... Yup, ing. afgestudeerd, maar inmiddels 5 jaar bij de Appie achter de kassa...

GOZDE

Bij Ingenieurs-op-Zuid heeft ze meer dan laten zien wat ze waard is. Die power! Haar ontwikkeling richting zelfbewust en competent ingenieur! Wij met de hand bij de rem om te voorkomen dat ze doorslaat in overmatig werken. Haar drive om te laten zien dat ze het waard is. En of! Al na 4 maanden kreeg Gözde haar vast contract, als vanzelfsprekend. Want ze 'mocht' ook niet meer weg, werd geclaimd door projectleider-directeur Hans. 'n Goeie is immers bij alle collega's welkom.

Een week terug kreeg Gözde frituurvet in haar oog. Een ongelukkig thuisongeluk. Eerste hulp. Hoornvlies beschadigd.
Van 't wazig kijken niet eens goed kunnen lopen... En toch maandagochtend vroeg op kantoor, 'want die tekening moet af!'
Gözde liet zich amper naar huis sturen. Dat nam de overredingskracht van drie collega's. Chapeau, Gözde, voor je inzet. En nu is het tijd even aan jezelf te denken.

De grootste uitdagingen voor startende ondernemers

Als je aan je eigen zaak begint, zijn er altijd hordes die je moet nemen. Voor iedereen zijn deze hordes anders. Misschien kijk je op tegen de onvermijdelijke papierwinkel. Krijg je het benauwd bij het idee dat je personeel moet aansturen. Weet je niet hoe je aan nieuwe klanten komt. Heb je wel een idee voor de dienst die je wilt aanbieden, maar niet hoe je ermee kunt verdienen. Heb je wel een goed idee voor een stoer logo, maar weet je niet zo goed hoe je je zaak op de kaart kunt zetten. Kortom, uitdagingen te over. In deze blogpost aandacht voor het kunnen nemen van stappen om te kunnen ondernemen en groeien.

ZuidLoont_20170225_Ondernemersuitdagingen

MET STIP OP 1: ACHTERLATEN WAT JE HAD

Met stip op 1: het achterlaten wat je had. Of dat nu een voltijds- of deeltijdbaan is, of dat je 'in between jobs' zit. Een mens went snel aan wat hij heeft (of niet heeft). Het doorbreken van je huidige situatie is een uitdaging, hoe je er ook voor staat. Wanneer je een vaste baan hebt waarmee je best goed verdient, kan het best spannend zijn om dit op te geven voor een bestaan als ondernemer, zonder garanties. Soms kan het zo spannend zijn, dat je misschien zelfs bereid bent voor een niet-zo-leuke baas te blijven werken, omwille van zekerheid.

En als je zoekende bent, kan het net zo spannend zijn om voor ondernemerschap te kiezen, want lang niet altijd is er sprake van een spaarrekening waar je op kunt teren, tijdens je zoektocht naar je eerste klanten.

Herken je hier iets van? Stel jezelf dan deze vraag: wat als het nu WEL lukt wat je van plan bent met je eigen zaak? Wat als er een manier is om er WEL voor de volle 100% voor te gaan? Zou je dan liever willen blijven zitten in je huidige situatie? Of zou je in het diepe willen springen? Wat je ook kiest: als je blijft doen wat je deed, krijg je wat je al had. Aan jou de keuze. Blijf je waar je zit, of omarm je verandering?

UITDAGING NR. 2: FINANCIERING

Als je een zaak start, werk je ernaar toe dat dit geld oplevert omdat je klanten bedient. Maar vaak vergt een eigen zaak ook investering. In tijd en/of geld. Dat kan je weerhouden van het starten van een zaak. Hartstikke jammer, want misschien loopt de wereld een geweldige dienst mis. Omdat jij geen mogelijkheid zag je zaak gefinancierd te krijgen. Er zijn verschillende manieren om aan financiering te komen voor je plan. Misschien heb je de veel bewandelde paden al eerder gekozen (investering vragen bij een bank bijvoorbeeld, of een microkrediet). Ook Ondernemershuis-op-Zuid helpt ondernemers op weg met een investering. Deze investering is echter nooit alleen financieel; wij werken met experts die jou ook op andere vlakken kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld in persoonlijke performance, in het ontwikkelen van een passend businessmodel, of anderszins.

DE BRONZEN PLAK IS VOOR: PERSONEEL

Een oud Chinees gezegde luidt: "Ik wens je veel personeel." Als iemand dat tegen je zegt, is dat meestal niet positief bedoeld. Omdat veel mensen bij het woord 'personeel' aan zorgen denken. Maar zo hoeft het voor jou niet te zijn. Natuurlijk, als je een bedrijf start en je wilt graag groeien, dan betekent dat ook dat je niet al het werk alleen kunt blijven doen, tot in lengte van dagen. De werkwijze die Ondernemershuis-op-Zuid hanteert, gaat uit van de groei van mensen tot zelfstandig werkende professionals. Iedereen draagt zijn steentje bij en verdient voor de zaak. Goede professionals bouwen een gezond bedrijf. En in je eentje kom je misschien heel ver, maar groei je nooit voorbij je eigen beperkingen. En eerlijk is eerlijk: die heeft iedereen. En dat is niets om je voor te schamen. Samen kun je meer bereiken.

Als je kiest voor het aannemen van personeel, is het niet genoeg om 'gewoon' zo snel mogelijk vacatures te vervullen. Je wilt geen personeel, maar medewerkers. Dus moet het absoluut de juiste persoon zijn. Ook moet je kijken naar wat de kosten zijn, en hoe je de communicatie onderling voor ogen hebt. En je moet kijken of het complete team goed werkt in de samenstelling die je voor ogen hebt. Ondernemershuis-op-Zuid heeft vaker met dit bijltje gehakt, en kan je helpen met goed advies over het samenstellen van jouw dream team.

UITDAGING 4: ONZEKERHEID OVER JE ONDERNEMERSCAPACITEITEN

Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal zo onze zekerheden en onzekerheden. De een is beter in communiceren met klanten en verkopen, de ander is beter in het verbeteren van diensten. Geeft niets! Je kunt je eigen vaardigheden altijd verbeteren. En wat jij niet goed (genoeg) kunt... daar kun je iemand anders voor inschakelen. De eerste ondernemer die goed is in alles moeten wij nog tegenkomen.

HOE JE VANDAAG KUNT BEGINNEN MET HET OVERWINNEN VAN DEZE UITDAGINGEN - ZODAT Jij KUNT DOORBREKEN

Nu kun je deze uitdagingen zelf aangaan, maar je kunt ook hulp zoeken. Is helemaal niets mis mee. Wie zegt dat je als ondernemer alles alleen zou moeten uitzoeken? Er is zoveel expertise beschikbaar. Heb jij een concreet plan om een eigen zaak op te zetten op Rotterdam Zuid? Dan willen wij graag kennis met je maken. Wist je dat wij met ondernemers werken die ook met deze uitdagingen zaten? En dat zij nu fiks aan het bouwen zijn aan iets moois, en hun zaak laten groeien? En dat wij in hen investeren?

Als jij ook plannen hebt om voor jezelf te beginnen, en je wilt eens sparren over de mogelijkheden, voel je dan vrij om contact met ons op te nemen. We horen graag over je plannen en denken met plezier met je mee.

Mustapha Hammouchi: “Het is een eerlijke kans, maar je moet hem wel zelf pakken”

Mijn naam is Mustapha Hammouchi. Na bijna vijf jaar Rotterdam Engineering (RE) maak ik nu de overstap naar Ingenieurs-op-Zuid (IopZ). Ooit begonnen als tekenaar-constructeur, leerde ik de fijne kneepjes van het vak. Elastische delen, bochten, je leert overal mee werken. Ik werkte toen met een engineer die mijn tekeningen technisch doorrekende en een projectleider die de gesprekken voerde met de opdrachtgever. RE is een platte organisatie, zonder managers: bij ons ga je als tekenaar dan ook met je projectleider mee naar de klant of andere stakeholders binnen een project. Op een gegeven moment wilde ik meer en gaf ik bij Yvo, destijds mijn projectleider, aan: kan ik dit project (een kleine opdracht voor Nuon) niet zelfstandig doen? Dat kon en zo groei je binnen RE eigenlijk als vanzelf door. Die bedrijfsfilosofie van RE nemen we mee naar IopZ. Bij IopZwil ik de rol van projectleider verder waar gaan maken, ze hebben mij hier het gevoel gegeven dat ik dat kan.

ZuidLoont_Mustapha

Mijn eerste jaren hier bij RE was dat namelijk anders. Ik ben van mezelf onzeker en een beetje een teruggetrokken persoon. Het duurde even voordat ik ook hier loskwam. Belangrijk daarin was de coaching. We hebben hier coaching gehad van Harm, in die sessies ben ik een aantal keer mezelf tegengekomen. Zo deden we een casus voor Nuon, waarbij we in twee dagen resultaat moesten opleveren, ik was bij de start projectleider omdat ik de contactpersoon en de werkmethode tussen RE en Nuon goed kende. Gaandeweg gaf iemand uit de groep aan dat hij graag die rol op zich zou nemen, hij was wat uitbundiger en kreeg zo in de dezelfde ronde het projectleiderschap toegewezen. Ik liet dit toen gebeuren, met het idee: als hij dat graag wil, dan doen we het maar zo. Later in de evaluatie kwam ik daarop terug door aan te geven dat ik het gevoel had dat het projectleiderschap van me was afgenomen en werd de vraag gesteld: ‘Waarom heb je daar toen niets van gezegd?’ Op dat moment begon de coach erdoorheen te praten en zei ik: ‘Nou moet je effe stil zijn want nu ben ik aan het woord.’ Zowel Yvo als Harm schoten in de lach en zei Harm: ‘Kijk, zo wil ik het horen.’ Zo kwam het besef dat ik te vaak en te snel een stap terug deed, misschien wel omdat ik soms dacht dat ik het dan niet helemaal goed deed. Het gekke was: ik werd een heel ander persoon op mijn werk, het zat er wel, maar ik had tot dan toe moeite om het uit te dragen.

Die onzekerheid zat eigenlijk altijd al in me, ook gedurende mijn studie, basis- en middelbare school. Mijn ouders zijn van Marokkaanse komaf, ik ben opgegroeid met veel familie om me heen: ooms, tantes, neven en nichten. Als ik kijk naar mijn familie dan zijn de meesten hoger opgeleid; ik zag die anderen altijd wel als voorbeeld. In die omgeving zeiden we alles tegen elkaar en trok je je aan de ander op. Dat gevoel vond ik terug bij RE en neem ik mee naar IopZ. Mede daarom zou ik tegen jong technisch talent op Zuid willen zeggen:

“IopZ is niet alleen een kans, het is een eerlijke kans, maar je moet hem wel zelf pakken.”

Toen ik afstudeerde heb ik eigenlijk vrij snel een baan gevonden, ik heb wel 300 brieven geschreven voordat ik Stijn (directeur RE en IopZ) tegen het lijf liep. Maar dat had ik ervoor over, ik had een papiertje gehaald en vervolgens wil je daar iets mee. Ik heb nu een huis kunnen kopen, deze baan geeft me zekerheid, ik kan kopen wat ik wil en doen wat ik leuk vind, maar minstens zo belangrijk: ik voel me hier goed omdat ik beoordeeld word op mijn persoonlijke kwaliteiten en het werk dat ik lever. Ik maak nu de overstap van RE naar IopZ omdat ik anderen dezelfde kans wil bieden die ik gehad heb. Weet tegelijkertijd dat je ervoor moet gaan, want je wordt hier op dezelfde manier in het diepe gegooid.

Wil jij, net als Mustapha, ook in het diepe springen en een echte kans voor jezelf maken? Neem dan contact op met Ondernemershuis-op-Zuid.